Skötsel av mina Bichon Fris'e, bad fön och klipp.

Jag blir så trött på matte när hon ska klippa mig.

INNAN BAD, 

borsta hunden så den är tovfri.

 

INNAN BAD KONTROLLERA ANNALERNA. 

Om din hund kör på rumpan på golvet kan det vara på grund av att anal säckarna behöver tömmas. 

Så börja med att känna efter om  annalsäckerna är spända, om det är så kan jag hjälpa till med detta och lära ut hur man tömmer annalerna 

 

BADA 

din hund efter behov och hur smutsig den är. Schamponera hunden två gånger med kvalitets schampo och balsam efter. När du har sköljt hunden så skölj en gång till för att vara säker på att all schampo och balsam är utsköljt.  Var försiktig med att inte få in schampo i ögon, öron, och nos. Torka ut all fukt från öronen annars vill det bli svamp i öronen.

Når den är valp och ska lära sig att bli badat är det bra att bada 1 gång i veckan då blir den van. Hunden ska fönas torr. Samtlig ska man borsta med karda så pälsen blir rak då är den lättare att hålla tovfri. Den kan få något som heter hotspoot om den går blöt och huden är uppluckrat längre stunder. Uppluckrat hud är inkörsport för bakterier det kan bli smärtande sår som vätskar och är svårbehandlade=hotspoot.

Tänk på att en ren hund är lätt att borsta. En smutsig hund är svår borstat och omöjlig att hålla fri för tover. 

 

ÖGON 

en valp Bichon Fris’e kan lätt få rinande ögon. Det beror kanske på att den ska fälla sina mjölktänder, blåsten, eller all väta regn snö. Men mycket kan göras när man varje dag torkar och rengör ögonen för päls som viker sig in i ögat. Klipp bort päls som irritera som jag har visat er.

Man ska också torka regelbundet under ögonen flera gånger under dagen annars blir de lätt röda och missfärgade. Efter promenad torka ögonen torra. Torka med hushålls papper som suger upp bra.

 

TÄNDER 

borsta tänderna på din valp redan från början så de lär sig att tänderna ska borstas, så får du inga problem med det. De vill inte men de ska. Borsta minst 3 ggr/vecka "gärna oftare” för att det inte ska bildas tandsten.

 

ÖRON 

rengör en gång i veckan. Plocka päls i öronen var 14 dag, ha gärna lite öron grip så det blir lättare att få tag i pälsen som växer i öronen. Har de mycket päls i öronen får man plocka oftare. Var försiktig det kan göra ont om man tar förstora tottar av gången. Efter bad torka torrt då undviker du att hunden får svampinfektion i öronen. 

 

KLOR 

ska klippas och ta lite och ofta. Klipp mellan trampdyner var 14 dag lättast är att ha en klippmaskin. Har du problem med kloklipp får du fråga mig, jag har lite förslag på hur man kan göra om det är besvärligt.

 

 

Jag sköter om hundarnas päls varje dag men minst var tredje dag bör man gå igenom pälsen "håret" noga om man ska undvika tovor som inte går att borsta ut. Pälsen "håret". En Bichon Fris'e har egentligen hår som kan växa hur långt som helst. Därför ska den klippas ca. var 6-8 vecka. Hur du klipper är en smaksak. Vardags eller Bichon Frisé frisyr. 

Bichon Frisé pälsen fäller inte, vilket är en stor fördel. Jag klipper päls lite varje gång jag badar hunden. Jag klipper med sax, har lite olika saxar men speciellt en som är böjd som är helt fantastisk. Det är lättare att klippa ofta för att hålla Bichon Frisé frisyren, det går även fortare. Mellan klippningarna håller jag också borta päls från ögonen, det är ofta att päls vill vika sig in och irritera ögat och då måste det klippas bort.

Jag badar hundarna efter behov. Det beror mycket på vilket väder det är ute och hur smutsiga de blir. Den ska badas, när den är smutsig men i regel var 2-3 vecka. Man badar en vit hund oftare så de luktar inte så mycket hund som många andra raser gör. Innan bad gör jag rent i öronen, man behöver inte ha speciell öronrensning utan jag tar barnolja och torkar ut i alla vrår. Sedan efter bad är det viktigt att torka torrt i öronen, annars är det lätt att de få svamp i öronen. Man får också dra bort de hår som växer i örongångerna, annars blir det tätt och kan börjar lukta illa och det blir en grogrund för olika bakterier. Jag schamponerar två gånger och har sedan balsam på pälsen för att återföra lite fett till huden och pälsen. Jag har provat olika schampo men det är en smaksak vad man väljer. 

Klipper klor gör jag ofta och lite åt gången. Man kan också filar med klofilmaskin cirka en gång i veckan, det är bättre att slipa ofta och lite åt gången. Hundarna gillar inte att slipa klor men de brukar finna sig i det och blir vana vid det. Om man kommer för nära pulpan, vilket kan hända, kan det göra ont och blöda men risken att skada pulpan är mycket mindre när man slipar än när man klipper klorna med tång, jag har aldrig slipat så det börjat blöda. Ibland kan det vara besvärligt att få slipa klorna det gäller att ha tålamod. 

 

 

Bad Fön

Detta är en demonstration av hur du använder EZ Groom ett Amerikansk schampo som är gjord på helt naturliga produkter. Det är naturens egna braitners, naturliga nedbrytbara och inte skadliga för naturen och miljön.

Klipp

Tips på hur du kan klipper din Bichon

Skematisk bild på Bichon Fris'e klippning

Några av de verktyg som vi använder

En våt Molli

En långhårig oklippt Molli

Kommentarer

28.04.2020 07:59

María

Hej,

Jag har 1 Bichon Bolognesse och Bichon Maltese .De har inte tovor.Finns det någon som kan tipsa en frisörsalong i Stockholm

08.04.2020 06:33

Haleh

Hej, jag klippte min Bichons ansikte för mycket hur länge kommer att ta för att växa ut igen? Tusen tack för svar 🙏❤️🐶